Bill Boorman: pályázók vs jelöltek @TruBudapest

Balázs és Bill
Balázs és Bill

A TruBudapest ma is hozta a formáját – idén is azzal az érzéssel jöttem haza, hogy jó volt itt lenni, és van még a hazai HR-nek hová fejlődni. Nem is kicsit!

A napot Bill Boorman nyitotta, kihagyhatatlan élmény volt. Miközben hallgattam, arra gondoltam, atyaég, hol vagyok (vagyunk) mi attól, amit ő mond? Fényévekre?!
Bill üzenete: váltsunk szemléletet, ne pályázókban, hanem jelöltekben gondolkodjunk! (applicant vs candidate!)

A hagyományos toborzás „halott”. A jól ismert folyamat, miszerint a vezető leadja a munkaerőigényt, a HR-es álláshirdetést fogalmaz meg, majd CV-t gyűjt és interjúztat, már a múlté.

Ami működik, és amibe érdemes energiát fektetni, az a talent networking.

De ahhoz, hogy ez utóbbit műveljük, új megközelítésre van szükségünk.

 

Eddig pozíciókhoz kerestünk embert, hírdettünk, és aki jelentkezett, vagy felvettük, vagy nem. Többnyire inkább nem. Mert a pályázók valami miatt nem passzoltak, nem voltak jók, más profilra vágytunk.

A talent network máshonnan indít. A lényege, hogy a cég maga köré vonzza a tehetségeket. Érdekes tartalmat közvetít, kapcsolatot tart, ismerkedik, munkáltatói márkát épít. Eközben információkat is begyűjt a potenciálokról – de nem nyomulósan, hanem finoman, kreatívan, fájdalommentesen.

Aztán ha szakemberre van szükség, a tehetség, vagy a tehetségek egy szűk köre, aki nagy valószínűséggel illeszkedik is, tudni fog a lehetőségről, észre fogja venni, és ha jól csináltuk a dolgunkat, akár még érdeklődhet is. A cég pedig, mivel már valamennyire ismeri a potenciális jelöltet, hiszen alkalomadtán információt kért be tőle, sőt, akár már találkozott is vele, nem kell, hogy végigkínlódja az önéletrajz begyűjtés és interjúztatás formális folyamatát. “Csak” kinyújtja a kezét, és ott van a tehetség.

Álomszerű? Bill szerint ez a jövő!

40 Shares

Kommentek